Vyhľadávanie

Snehulienka a osem trpaslíkov

19.05.2018 09:28

(22. október 2017)

   Je po českých voľbách. Nevdojak mi napadla myšlienka, že graf s výsledkami volieb vyzerá ako Snehulienka a osem trpaslíkov. Ja viem, v rozprávke je ich iba sedem a každý má svoje meno: Dudroš, Hapčí, Kýblik, Plaško, Spachtoš, Šťastko a Vedko.

   Meno snehulienky poznáme, ANO – Andrej Babiš. Uvedomujem si, že už na začiatku nájdem oponentov. Veď akýže je Andrej Babiš snehobiela Snehulienka! A ktovie, čo s ním bude, keď príde jar a zasvieti horúce slniečko. Možno si pri ňom niektorí odvážlivci rozložia ohníček, aby si prihriali svoju polievočku, ale Snehulienka nemá rada teplo, má rada zimu, chlad, lebo len s chladnou hlavou môže dosiahnuť svoje ciele.

   Koho by ste nazvali Hapčí (po česky Kýchal). Ktože sa nachladil, ochorel a nevládal držať tempo, na aké bol zvyknutý? Je to predsa jednoduché: ČSSD. Predsedovia Špidlla, Gross, Paroubek, Sobotka – za všetkých musel prevziať riadenie ten ďalší. A ako si s tým mal poradiť pán Chovanec, ostatný poverený riadením strany?

   A kto je Šťastko, možno radšej Smejko? Je to jasné Pirát Ivan Bartoš so svojimi Pirátmi tvrdí: „Všichni nekradou“. Ničoho a nikoho sa neboja. Ich loď sa slobodne plaví po českom politickom mori, slnko nad hlavou, ale ako zareaguje, ak prídu mraky, búrka, hromobitie a vlnobitie, lebo život býva aj taký. Ale keď už budú mať tú vysnenú slobodnú a digitálne prepojenú spoločnosť, čo je ich hlavným cieľom, čoho sa už môžu báť?

   Plaško sa všetkého bojí, vie sa splašiť jedná radosť. Hapčí kýchne, Spachtoš zachrápe, Dudroš podudre, Kýblik na neho vyleje splašky, ale Vedko všetko upokojí, lebo má jasný cieľ.

   Poďme ale poporiadku – Koho plašíme, naháňame, obviňujeme od roku 1989. Komu sa štrngalo na námestiach na cestu do nenávratna? No predsa KSČM. A ani po toľkých rokoch s nimi nikto nič nechce mať. Prečo si?  Mnohí ju okúsili a teraz ešte nie je vhodná doba, aby sa priznali, že sa im v nej páčilo.

   Spomínajte na rok 1990. Kto sa najviac búril a vylieval kýble špiny na komunistov, lebo ich chcel nahradiť? Predsa ODS – Kýblik, v ktorom sa začínajú vytvárať malé dieročky a to, čo je v ňom, už vyteká kade-tade.

   A kto Kýblikom pomáhal – Dudroši z KDU-ČSL. Strana, ktorá má bohatú históriu a po roku 1989 dostala šancu získať si verejnosť a získať si viac hlasov, než ako jej v bývalom režime prenechala KSČ. Socializmus prežili prevažne hundraním – dudraním, čo im iné zostávalo, keď ho chceli prečkať pomaličky, potichučky.

   Tradice + Odpovědnost + Prosperita vznikla v roku 2009 – TOP 09. Jej zakladateľ Miroslav Kalousek (bývalý predseda KDU-ČSL) chcel lepšiu stranu, ako bola tá, ktorej predtým predsedal, dokonca lepšiu ako ODS. Jej prvým predsedom, jednohlasne zvoleným, bol Karel Schwarzenberg, všeobecne známy spachtoš. Keďže zívanie je nákazlivé, stali sa všetci spachtošmi a všeličo prespali.

   Zostal nám ešte Vedko, ktorý všetko najlepšie vie – SPD (Sloboda a Priama Demokracia). Tomio Okamura to dobre vymyslel, už žiadna demo-demokracia, ale priama demokracia. Zapojí všetkých občanov do spravovania štátu. Neviem, či sa mu to podarí, lebo pesnička, ktorú som vybrala na koniec svojho príspevku, neznie veľmi optimisticky.

   Keďže v rozprávke máme iba sedem trpaslíkov, pri tom poslednom: Starostové a Nezávislí – STAN si zaspievajme:

https://www.youtube.com/watch?v=G7ymE5l7wHk

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.