SÓJOVÝ ŠALÁT
18.08.2016 01:43Sója – kráľovná strukovín. Existuje niekoľko druhov. Najchutnejšia je tá, ktorá má žlté bôby. Sója neobsahuje lepok. Pred varením ju treba namočiť vo vlažnej vode aspoň na 4 hodiny. Až potom uvariť do mäkka. Osolíme ju až tesne pred dovarením.
Na sójový šalát potrebujeme:
- 300 ml – sóje
- 1 veľká cibuľa
- 2 veľké papriky
- 6 oválnych paradajok, ktoré neobsahujú veľa vody
- Olej
- Maslo
- Soľ
- Čierne mleté korenie
- 6 vajíčok
- 100 g tvrdého syra (eidam)
- Sójová omáčka
Postup:
- Sóju uvaríme do mäkka, vajíčka uvaríme na tvrdo a všetko necháme vychladnúť.
- Cibuľu pokrájame na drobné kocôčky a podusíme do sklovitá.
- Až cibuľa začne rozvoniavať, pridáme na drobné kocôčky nakrájanú papriku a dusíme, kým trochu nezmäkne.
- Potom pridáme na drobné kocôčky nakrájané paradajky, lyžicu masla a lyžicu sójovej omáčky.
- Ešte chvíľu dusíme, kým všetko nezmäkne a prebytočná voda z paradajok sa neodparí. Nemalo by sa to úplne rozvariť.
- Zmes dochutíme soľou a čiernym korením a necháme ju vychladnúť.
- Vajíčka nakrájame na malé kocky.
- Syr nastrúhame strúhadlom, ktorým strúhame jablká na koláč.
- Nakoniec sóju, vajíčka a uvarenú zmes zmiešame, dochutíme a dáme do chladničky, aby sa chute jednotlivých surovín spojili.
Servírovanie:
Kôpku sójového šalátu položíme na tanier, na vrch dáme lyžičku na drobno nasekanej šalotky, alebo cibuľky. Tanier ozdobíme čerstvou paradajkou a paprikou. Jeme to s kúskom chleba alebo pečiva. Je to veľmi sýte jedlo.
Poznámka:
Namiesto sóje možno použiť aj malé biele fazuľky,
ale to už chutí trochu ináč, ale rovnako dobre.
———
Späť