Vyhľadávanie

SÓJOVÝ ŠALÁT

18.08.2016 01:43

Sója – kráľovná strukovín. Existuje niekoľko druhov. Najchutnejšia je tá, ktorá má žlté bôby. Sója neobsahuje lepok. Pred varením ju treba namočiť vo vlažnej vode aspoň na 4 hodiny. Až potom uvariť do mäkka. Osolíme ju až tesne pred dovarením.

 

 

Na sójový šalát potrebujeme:

 

  • 300 ml – sóje
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 veľké papriky
  • 6 oválnych paradajok, ktoré neobsahujú veľa vody
  • Olej
  • Maslo
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
  • 6 vajíčok
  • 100 g tvrdého syra (eidam)
  • Sójová omáčka

 

 

Postup:

 

  1. Sóju uvaríme do mäkka, vajíčka uvaríme na tvrdo a všetko necháme vychladnúť.
  2. Cibuľu pokrájame na drobné kocôčky a podusíme do sklovitá.
  3. Až cibuľa začne rozvoniavať, pridáme na drobné kocôčky nakrájanú papriku a dusíme, kým trochu nezmäkne.
  4. Potom pridáme na drobné kocôčky nakrájané paradajky, lyžicu masla a lyžicu sójovej omáčky.
  5. Ešte chvíľu dusíme, kým všetko nezmäkne a prebytočná voda z paradajok sa neodparí. Nemalo by sa to úplne rozvariť.
  6. Zmes dochutíme soľou a čiernym korením a necháme ju vychladnúť.
  7. Vajíčka nakrájame na malé kocky.
  8. Syr nastrúhame strúhadlom, ktorým strúhame jablká na koláč.
  9. Nakoniec sóju, vajíčka a uvarenú zmes zmiešame, dochutíme a dáme do chladničky, aby sa chute jednotlivých surovín spojili.

 

 

Servírovanie:

 

Kôpku sójového šalátu položíme na tanier, na vrch dáme lyžičku na drobno nasekanej šalotky, alebo cibuľky. Tanier ozdobíme čerstvou paradajkou a paprikou. Jeme to s kúskom chleba alebo pečiva. Je to veľmi sýte jedlo.

 

 

Poznámka:

 

Namiesto sóje možno použiť aj malé biele fazuľky,

ale to už chutí trochu ináč, ale rovnako dobre.

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.