Vyhľadávanie

Stanú sa z nich kandidátky na prezidentku?

11.05.2018 10:23

(11. február 2018)

   Všimla som si, že niektorí ľudia už začali uvažovať o žene prezidentke. Vedela by som si v tejto funkcii predstaviť hneď niekoľko žien. Prvý, ktorého som o tom počula hovoriť, bol predseda parlamentu Andrej Danko. Isteže má predstavu, kto konkrétne by to mal byť, ale zatiaľ nič neprezradil.

   Popustím uzdu svojej fantázie. Monika Flašíková-Beňová kedysi veľmi dávno pripúšťala možnosť, že raz bude prezidentkou, ale akosi sa na to zabudlo. Je spoluzakladateľkou strany SMER, ktorá pevne zakorenila. Monika asi nie. Pomaly sa na ňu zabúda. Bol by to veľkolepý návrat.

   Lucia Ďuriš Nicholsonová si tiež vie predstaviť, že bude prezidentovať. Sociálne cítenie má, v ľudských právach sa vyzná a politika je pre ňu na prvom mieste. Podporovatelia vo vlastnej strane sa asi tiež nájdu. A entuziazmu má na rozdávanie.

   Netreba zabúdať ani na bývalú diplomatku a političku, ktorá má tiež svojich priaznivcov.  Magda Vášáryová je pre mňa viac herečkou ako političkou, ale čo už. Jej vyjadrenia k politickým udalostiam sa objavujú častejšie na českých stránkach ako na slovenských.

   Ani KDH netreba vynechať.  Anna Záborská má vyhranené konzervatívne  názory a mnohí ľudia ju majú radi. Aj keď je poslankyňou Európskeho parlamentu, možno o nej povedať, že svoju prácu berie vážne.

   Spomenula som si ešte na jednu političku – Gabriela Matečná. S tou by iste súhlasil aj Andrej Danko. Slovenská rodná hruda mu predsa leží na srdci. Myslím si, že sa jej na jej poste darí. Pani ministerka sa narodila v Poprade a to je dobrá devíza.

   Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská pôsobí pokojne a je mostom, ktorým spája  brehy nielen politickej scény. Viem si ju predstaviť ako prezidentku.

   Nakoniec dve kandidátky, ktoré asi majú najväčšiu šancu dostať sa do druhého kola prezidentských volieb: Iveta Radičová a Brigita Schmögnerová. Pravica a či ľavica? Ako sme na tom na Slovensku?

   Zoznam by sa dal doplniť o ďalšie mená, ale začať o tom aspoň uvažovať a diskutovať, možno nie je až také zbytočné.

 

11. február 2018

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.