Vyhľadávanie

Stredoškoláci pôjdu do koncentračného tábora

15.05.2018 15:49

(22. apríl 2016)

   Tak nejako sa vyjadrila jedna televízna moderátorka. Ešteže tí ďalší už hovorili o exkurzii do koncentračného tábora. Myslím si, že by to bolo zbytočné. Neviem, čo dnešní stredoškoláci čítajú, ale čo pozerajú v televízii, to vidí každý. Práve toto ovplyvňuje ich myslenie. Ako?

   Aj takto:  … ale potrebuje to úvod. Hovorí vám niečo Údolie smrti, Dukliansky priesmyk, krvavá jeseň 1944, vyše šesťdesiattisíc mŕtvych sovietskych a československých vojakov? V roku 1949 bol v priestore vojenského cintorína postavený pamätník. Nachádza sa tu aj kolonáda s bronzovými tabuľami a na nich sú zaznamenané mená 1 265 padlých príslušníkov 1. československého armádneho zboru. Priamo na tomto mieste je pochovaných 565 padlých vojakov.

   V tomto priestore sa zhruba pred desiatimi rokmi odohralo niečo, čo zanechalo stopy vo viacerých, nielen starších ľuďoch. Skupinka stredoškolákov, pravdepodobne neuvedomujúc si, kde sa nachádzajú (boli predsa na výlete), vyliezli na pamätník ako také opice. Hulákali, vyškierali sa a súťažili o to, kto urobí najbláznivejší záber.

   Jedna staršia pani to nevydržala a upozornila ich, že je to miesto piety, úcty k mŕtvym, že sú tu pochovaní vojaci, ktorí položili svoje životy v boji s fašistami.  Nezabralo. Spýtala sa teda, kde majú učiteľov. Ukázali na pamätník a vtedy sme si všimli, že tam naozaj boli aj učitelia a fotografovali sa so svojimi žiakmi. Stratili sme reč.

   Aké ponaučenie z toho plynie? Najprv treba prevychovať učiteľov. Najprv tých pošlite do koncentračných táborov a potom už žiakov možno nebude treba nikam posielať. Vidíte aký je nákazlivý titulok, spôsob vyjadrovania jednej moderátorky?

   Nechcem zovšeobecňovať, čo som videla, ale ako sa má v tej spleti informácií orientovať mladý človek? V štyridsiatych rokoch sovietsky vojak osloboditeľ, v šesťdesiatych rokoch uzurpátor. V osemdesiatych rokoch prišiel americký vojak – najprv filmový hrdina, potom prišli na rad skutočné hrdinstva v Iraku, … Prichádza tretie tisícročie a postoje k americkému vojakovi sa znovu kryštalizujú do inej podoby …

   Všetko sa u nás formuje a deformuje „demokratickým“ spôsobom. Každý si demokraciu vysvetľuje po svojom, keďže u nás niet nijakej všeobecne platnej teórie, lebo dnes je v móde individualizmus. Individualista alebo indivíduum má svojrázne vlastnosti, ktorými sa odlišuje od ostatných. Viď niektorých našich poslancov v parlamente. Ešte nikdy v ňom nesedelo také množstvo zaujímavých individualít.

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.