Vyhľadávanie

Symboly možno nájsť aj v SaSsss...

15.08.2018 12:07

Je uhorková sezóna. Zrodili sa uhorky podľa nariadení Európskej únie, ale aj všelijako pokrivené. Mlčať a hovoriť sa dá o všeličom. Čo vyslovíme a čo zamlčíme, je len na nás. Aj tak sa dá skresľovať, ba aj meniť pravda.  

Nevyslovené myšlienky nikto neobmedzí. Hádam mi Sulíkovci odpustia, ak prezradím, čo mi občas prebehne mysľou, keď si spomeniem na niektoré tlačové besedy strany Sloboda a Solidarita – SaS. Sú to len také pokrivené uhorky v mojej hlave, aké sa rodia v období novinárskej uhorkovej sezóny a v čase letných horúčav.

Občas sa stane, že sa mi písmenko a v názve strany premení na iSIS. To spôsobil jeden bývalý minister za SaS. Nuž a boli tiež chvíle, kedy sa písmenko a úplne vytratilo a zostalo iba SS. Dve SS sú nebezpečné, ale keď budeme neskromní a pridáme ďalšie ssssssss..., začneme syčať. Aj sykot môže byť nebezpečný.

Jednotky SS boli zvláštne nacistické bezpečnostné zložky známe tiež ako Schutz Staffeln ( po slovensky Ochranné Oddiely).

Číslo 1488 niekto vytiahol z Pandorinej skrinky a zmenil na dnes aktuálny symbol. Alebo zmenil na dnes už neaktuálny symbol? Alebo chce, aby to bol aj dnes aktuálny symbol? Pomocníci, aby sa tak stalo, sa vždy nájdu. V tomto prípade by som to nazvala medveďou službou.

Spomenula som si na novodobý symbol jednej politickej strany – čerešne. Kolegyňa prišla do práce nazlostená, lebo jej malá dcérka si odmietla obliecť šatôčky s červenými čerešničkami, že sa jej deti budú posmievať a budú jej nadávať do komunistov.

A keď sme už pri komunistoch, červenú hviezdu s piatimi cípmi majú na svojich štátnych vlajkách viaceré krajiny sveta.  Mnohé dediny majú vo svojom erbe kosák a niektoré aj kladivo. Čo s tým urobíme? Zakážeme také erby?

A ešte sa vrátim k hviezde s piatimi cípmi – pentagramu – symbolu ľudskej bytosti. Obráťme ho a je z neho symbol diabla. Aj hákový kríž má mnoho variantov.

Symboly uvidíme všade okolo nás, ak otvoríme oči a zbystríme zrak. Aj manipulovať sa s nimi dá, stačí vo vete zmeniť slovko - dve, zmeniť slovosled.  Na tento účel máme na Slovensku mnohých majstrov.

 

Zdroj informácií o symboloch je z ilustrovanej encyklopédie: ZNAKY a SYMBOLY,

ktorú vydalReader´s Digest Výběr, s.r.o. , Praha 2008

 

04.08.2018

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.