Vyhľadávanie

Telesná výchova nie je iba o pohybe

10.05.2018 09:01

(16. január 2018)

   Telesnú výchovu na základnej škole vnímam ako predmet, v ktorom sa žiaci učia zvládať techniku jednotlivých športových disciplín, ovládať pravidlá rôznych športových hier a mnoho iných vecí.

   Na výtvarnej výchove sa nielen maľuje, na hudobnej výchove sa nielen spieva, na literárnej výchove sa nielen číta … jednoducho povedané – výchova nie je iba o výchove, ale aj o učení. Učitelia výchovných predmetov rovnako dlho študujú na vysokej škole ako slovenčinári, dejepisári, matematikári, …

   Len tak na okraj, máme dostatok učiteľov telesnej výchovy, alebo si snáď myslíme, že to zvládne hocikto? Myslíte si, že na telesnej výchove stačí hodiť deťom loptu, aby si zahrali futbal, či volejbal a dávať pozor, aby si neublížili?

   Deti na dedinách majú pohybu nadmieru. Voľný vstup na ihriská, malý prírodný bazén, v ktorom sa dá v lete plávať, v zime korčuľovať, všelijaké vedľajšie cesty, aj lesné, využívajú nielen na turistiku, ale aj na bicyklovanie. Nezalesnené svahy slúžia na sánkovanie a lyžovanie.

Zostáva ešte vyriešiť tento problém v mestách.

   Je tu jedna možnosť. Vybudujme v areáloch škôl ihriská, bazény, telocvične a dodajme platený pedagogický dozor, a dovoľme aj rodičom, aby športovali so svojimi deťmi. A bude po problémoch. Deti budú v týchto areáloch tráviť (mimo vyučovania) viac času, ako si viete predstaviť. Športuje sa predsa vo voľnom čase, nie na vyučovaní. Keď sú deti mľandravé, vinu nesú predovšetkým rodičia a nikto iný.

 

16. január 2018

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.