Vyhľadávanie

Toto sa asi nebude páčiť

15.05.2018 11:39

V jednom nemenovanom obchodnom dome som sa prechádzala a premýšľala o Vianociach. Moje myšlienky prerušil malý chlapček: „Ocko, kde nakupuje Ježiško darčeky?“ Odpoveď nenechala na seba dlho čakať: „Ježiško má svoj vlastný obchodný dom a v ňom nájde všetko, čo potrebuje.“ Chlapčeka odpoveď neuspokojila a pýtal sa ďalej: „Prečo som minulý rok nedostal také darčeky, o aké som prosil Ježiška?“ Niekto sa oteckovi prihovoril a chlapček sa odpovede nedočkal. Zodvihol a spustil pliecka, povzdychol si a odpovedal si sám: „Asi nemali na sklade.“

Môj syn chodil do socialistickej materskej škôlky. Vtedy rozdával darčeky Dedo Mráz. Keď sa ho moja neopatrná kamarátka spýtala, aké darčeky mu mamka kúpi pod stromček, zamyslel sa a už nepovedal ani slovo. Keď sme sa vrátili domov, vtedy to prišlo: „A ja som ti tak veril a ty si ma oklamala. Už ti nikdy nebudem veriť. Ty si myslíš, že som hlúpy? Preto ma klameš? Aj tety v škôlke ma oklamali… Čo mám teraz robiť? …“ Bol nešťastný, zúfalý, bezradný a nemalo to konca. Nikdy som si nemyslela, že je taký výrečný. Odvtedy je Dedo Mráz u nás tabu. Doteraz sa s tým nezmieril.

Keď sa začal preferovať Mikuláš a Ježiško, zistila som, že mnohé deti v tom majú chaos. A ešte k tomu pribudol Santa Claus. Na súčasných fotografiách často vidíte Mikuláša oblečeného ako Dedo Mráz, lebo taký kostým zostal v sklade z čias minulých. Nielen deti sú dopletené. Počúvate pesničky, že Ježiško stvoril Nebo i Zem i všetko na svete. V jednom rozhovore malé dievčatko vyhlásilo: „Ježiško je kráľom celého sveta.“ Dokáže to dievčatko tolerovať iného kráľa, iné náboženstvo? Ako sa s tým vyrovná, ak sa náhodou zaľúbi do moslima, hinduistu, či budhistu, či nebodaj ateistu?

Neviem, ako to ukončiť, aj by som ešte niečo napísala, ale chýba mi v období kresťanskej vlády odvaha. Vždy ma zaujímali pohľadnice, špeciálne tie vianočné a veľkonočné. Už viem, ako vyzerá Panna Mária, keď ju zobrazia s blond vlasmi, alebo keď má tmavú pleť. Kreslia ju a maľujú talentovaní umelci, i tí menej talentovaní, aj vaše výtvarne nadané deti… ale aj tie, ktorým Boh také nadanie nenadelil. Tento odsek nechám neukončený a ponechám ho vašej fantázii. Tí starší si iste spomenuli na časy, keď na hodine výtvarnej výchovy kreslili Lenina. Smiechu sa nik nezdržal.

27. december 2015

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.