VARIABILNÝ ZÁKUSOK
19.05.2016 01:04Môj obľúbený zákusok, lebo sa dá tvoriť za pochodu, podľa nálady. Má toľko variácií, že sa vám nikdy nezunuje.
CESTO:
- 150 g - kryštálový cukor
- 150 g - polohrubá múka
- 5 ks - vajíčka
- 1 ks - prášok do pečiva (12 g)
Poznámka k cestu: časť múky (napr. 50 g) môžeme nahradiť
postrúhanými orechmi.
POSTUP:
- vajíčka (žĺtok aj bielok) a cukor vyšľaháme
- pridáme múku zmiešanú s kypiacim práškom a ešte chvíľku šľaháme
- vylejeme na vymastený a posýpaný plech. Ak si chceme ušetriť prácu, použijeme fóliu na pečenie.
- pečieme asi 15 minút pri teplote 150°C.
PLNKA:
- 80 g - Zlatý klas (2ks)
- 800 ml - mlieko
- 160 g - čajové maslo
- 160 g - kryštálový cukor
- 80 g - horká čokoláda,
aby nám zostal jeden pásik na pochutnanie
Poznámka k plnke: Čokoláda v plnke nemusí byť,
môžete ju nahradiť jedným vanilkovým cukrom.
POSTUP:
- Zo Zlatého klasu, mlieka a kúskov čokolády (polámeme ju) uvaríme hustý krém. Necháme ho vychladnúť – občas premiešame.
- Zmäknuté maslo vymiešame s kryštálovým cukrom.
- Do masla, po trochu, primiešame vychladnutý krém a plnka je hotová
KOLÁČ MOŽNO DOKONČIŤ PODĽA VLASTNEJ FANTÁZIE.
CESTO JE UNIVERZÁLNE A ZÁLEŽÍ LEN NA NÁS,
ABY NÁM VŽDY CHUTIL INÁČ:
- cesto je tenké, stačí ho rozdeliť na dve časti, natrieť plnkou a preložiť
- ak máte radi v koláči aj džem, jednu časť natrite plnkou a druhú džemom a natretými časťami ich spojte. Na vrch patrí poleva podľa vlastného uváženia.
- Existuje aj iná možnosť. Vrch aj boky zákuska natrieme a posypeme posekanými orechmi, alebo postrúhaným kokosom, alebo mandľovými lupienkami, ...
- Môžeme ho tiež pokryť šľahačkou a na vrch poukladať rôzne ovocie.
ĎALŠIE DOPLNKY PODĽA VLASTNÉHO VÝBERU:
- posekané orechy
- strúhaný kokos
- poleva
- šľahačka
- kyslejší džem
- ovocie
- rum
- rôzne ozdôbky
ĎALŠIE INŠPIRÁCIE
ČO UROBIŤ S UPEČENÝM CESTOM A VYMIEŠANOU PLNKOU:
Z odrezkov a omrviniek, ale aj z celého cesta možno pripraviť:
- orechové guľky obalené posekanými orechmi
- kokosové guľky obalené strúhaným kokosom
- mandľové guľky obalené mandľovými lupienkami
- polejeme ich čokoládou
- do guliek možno vložiť zaváranú višňu
- do guliek možno vložiť polku vlašského orecha
- do guliek možno vložiť lieskový oriešok
- do guliek možno vložiť mandľu
Postup je jednoduchý:
- odrezky rozmrvíme a môžeme pridať aj rum
- pridáme buď posekané orechy, buď kokos, buď mandľové lupienky, buď posekané lieskové oriešky
- pridáme plnku
- všetko premiešame, urobíme guľky s priemerom 3 až 4 cm a obalíme surovinou podľa vlastnej fantázie
———
SpäťDiskusná téma: VARIABILNÝ ZÁKUSOK
Neboli nájdené žiadne príspevky.