Vyhľadávanie

VARIABILNÝ ZÁKUSOK

19.05.2016 01:04

Môj obľúbený zákusok, lebo sa dá tvoriť za pochodu, podľa nálady. Má toľko variácií, že sa vám nikdy nezunuje.

 

CESTO:   

  • 150 g -   kryštálový cukor
  • 150 g -   polohrubá múka
  • 5 ks  -   vajíčka
  • 1 ks  -   prášok do pečiva (12 g)

 

Poznámka k cestu: časť múky (napr. 50 g) môžeme nahradiť

                  postrúhanými orechmi.

 

POSTUP:

  1. vajíčka (žĺtok aj bielok) a cukor vyšľaháme
  2. pridáme múku zmiešanú s kypiacim práškom a ešte chvíľku šľaháme
  3. vylejeme na vymastený a posýpaný plech. Ak si chceme ušetriť prácu, použijeme fóliu na pečenie.
  4. pečieme asi 15 minút pri teplote 150°C. 

 

PLNKA:      

  • 80 g    -   Zlatý klas (2ks)
  • 800 ml  -   mlieko
  • 160 g   -   čajové maslo
  • 160 g   -   kryštálový cukor
  • 80 g    -   horká čokoláda,

               aby nám zostal jeden pásik na pochutnanie

 

Poznámka k plnke: Čokoláda v plnke nemusí byť,

                  môžete ju nahradiť jedným vanilkovým cukrom.

 

POSTUP:

  1. Zo Zlatého klasu, mlieka a kúskov čokolády (polámeme ju) uvaríme hustý krém. Necháme ho vychladnúť – občas premiešame.
  2. Zmäknuté maslo vymiešame s kryštálovým cukrom.
  3. Do masla, po trochu,  primiešame vychladnutý krém a plnka je hotová

 

 

KOLÁČ MOŽNO DOKONČIŤ PODĽA VLASTNEJ FANTÁZIE.

CESTO JE UNIVERZÁLNE A ZÁLEŽÍ LEN NA NÁS,

ABY NÁM VŽDY CHUTIL INÁČ:

  • cesto je tenké, stačí ho rozdeliť na dve časti, natrieť plnkou a preložiť
  • ak máte radi v koláči aj džem, jednu časť natrite plnkou a druhú džemom a natretými časťami ich spojte. Na vrch patrí poleva podľa vlastného uváženia.
  • Existuje aj iná možnosť. Vrch aj boky zákuska natrieme a posypeme posekanými orechmi, alebo postrúhaným kokosom, alebo mandľovými lupienkami, ...
  • Môžeme ho tiež pokryť šľahačkou a na vrch poukladať rôzne ovocie.

 

ĎALŠIE DOPLNKY PODĽA VLASTNÉHO VÝBERU:

  • posekané orechy
  • strúhaný kokos
  • poleva
  • šľahačka
  • kyslejší džem
  • ovocie
  • rum
  • rôzne ozdôbky

 

 

ĎALŠIE INŠPIRÁCIE

ČO UROBIŤ S UPEČENÝM CESTOM A VYMIEŠANOU PLNKOU:

 

Z odrezkov a omrviniek, ale aj z celého cesta možno pripraviť:

  • orechové guľky  obalené posekanými orechmi
  • kokosové guľky obalené strúhaným kokosom
  • mandľové guľky obalené mandľovými lupienkami
  • polejeme ich čokoládou
  • do guliek možno vložiť zaváranú višňu
  • do guliek možno vložiť polku vlašského orecha
  • do guliek možno vložiť lieskový oriešok
  • do guliek možno vložiť mandľu

 

Postup je jednoduchý:

  1. odrezky rozmrvíme a môžeme pridať aj rum
  2. pridáme buď posekané orechy, buď kokos, buď mandľové lupienky, buď posekané lieskové oriešky
  3. pridáme plnku
  4. všetko premiešame, urobíme guľky s priemerom 3 až 4 cm a obalíme surovinou podľa vlastnej fantázie

 

Späť

Diskusná téma: VARIABILNÝ ZÁKUSOK

Neboli nájdené žiadne príspevky.

© 2016 Všetky práva vyhradené.