Vyhľadávanie

VEĽKONOČNÁ CVIKLA

30.03.2018 13:47

Každý, kto ochutnal moju zavarenú cviklu, neodolal a vypýtal si aj recept. 

Vyskúšajte, je to jednoduché. Pri dochucovaní cvikly sa riaďte vlastnou chuťou.

  • Cviklu uvarím. 
  • Očistím ju od vrchnej šupky.
  • Nastrúham ju tak, ako jablká do koláča. Niektorí členovia v našej rodine majú radi aj drobnejšie postrúhanie.
  • Dochutím kryštálovým cukrom, octom a soľou. Na 1 kg cvikly stačí jedna  polievková lyžica cukru, 0,5 dcl octu a pol kávovej lyžičky soli.
  • Zmes dobre premiešam, ochutnám a dochutím cukrom a octom. Niekto rád pridá viac cukru a octu a chuť je výraznejšia, ale netreba to preháňať.
  • Cviklu aj so šťavou, ktorá sa vytvorila, rozdelím do zaváracích skiel a na vrch dám 1 rovnú kávovú lyžičku cukru a 1 kávovú lyžičku octu. Nezáleží na tom, aké veľké je sklo. Robím to preto, aby si cvikla zachovala svoju peknú cviklovú farbu aj na povrchu.
  • Čo sa nezje hneď, uzavriem viečkom a sterilizujem.

U nás doma jeme cviklu počas celého roka, nielen na Veľkú noc.

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.