VEĽKONOČNÁ CVIKLA
30.03.2018 13:47Každý, kto ochutnal moju zavarenú cviklu, neodolal a vypýtal si aj recept.
Vyskúšajte, je to jednoduché. Pri dochucovaní cvikly sa riaďte vlastnou chuťou.
- Cviklu uvarím.
- Očistím ju od vrchnej šupky.
- Nastrúham ju tak, ako jablká do koláča. Niektorí členovia v našej rodine majú radi aj drobnejšie postrúhanie.
- Dochutím kryštálovým cukrom, octom a soľou. Na 1 kg cvikly stačí jedna polievková lyžica cukru, 0,5 dcl octu a pol kávovej lyžičky soli.
- Zmes dobre premiešam, ochutnám a dochutím cukrom a octom. Niekto rád pridá viac cukru a octu a chuť je výraznejšia, ale netreba to preháňať.
- Cviklu aj so šťavou, ktorá sa vytvorila, rozdelím do zaváracích skiel a na vrch dám 1 rovnú kávovú lyžičku cukru a 1 kávovú lyžičku octu. Nezáleží na tom, aké veľké je sklo. Robím to preto, aby si cvikla zachovala svoju peknú cviklovú farbu aj na povrchu.
- Čo sa nezje hneď, uzavriem viečkom a sterilizujem.
U nás doma jeme cviklu počas celého roka, nielen na Veľkú noc.
———
Späť