VEĽKONOČNÝ SIREK
30.03.2018 13:30Veľmi jednoduchý recept na veľkonočný sirek, ktorý sa dedí z pokolenia na pokolenie v našej rodine. Snáď bude chutiť aj vám.
- 1 liter mlieka
- 10 vajec
- kávová lyžička soli
- trochu čierneho korenia
Zmiešame, zamiešame a dáme variť na najmiernejší oheň.
Vajíčka sa musia v mlieku vyzrážať. Musia vytvoriť hmotu podobnú tvarohu.
Z mlieka sa stane riedka srvátka - žltkastá voda.
Vtedy scedím cez obyčajné cedidlo, na ktorom cedím cestoviny niťovky.
Keď srvátka odkvapká, sirek je hotový.
Sirek podávame k údenému mäsu a klobáske.
K tomu cvikla, chren a mierne sladký veľkonočný koláč. Môže byť aj chlieb.
Poznámka:
Moja mama vyliala hmotu na riedku tkaninu,
aby zo sirka vyformovala peknú hrudku.
———
Späť