Vyhľadávanie

Vyberieme si aj Najväčšieho zloducha?

03.11.2018 10:11

Nájsť najväčšieho Slováka, najväčšiu osobnosť všetkých čias, je sizyfovská práca. Jednoducho sa to nedá. A zabávať sa pri tom? Áno, to sa dá. Možno práve o toto ide RTVS.

Nemecký filozof Friedrich Nietzsche (1844 – 1900) je autorom myšlienky:  „Nebudem stavať nijaké nové modly, nech tie staré poznajú, čo znamená stáť na hlinených nohách.“

A ktorá modla, z dnešného uhla pohľadu stojí na hlinených nohách? Napoleon? Hitler? Tiso? Ponechám na vás, ktoré mená by ste sem doplnili.

Český hudobný skladateľ Bohuslav Martinu (1890 – 1959) tvrdil, že „Minulosť sa mení podľa prítomnosti. Ak sa zmení prítomnosť, zmení sa aj náš pohľad na minulosť.“ … a velikáni poznajú, čo znamená stáť na hlinených nohách.

Spomínam si, ako Najväčšieho zloducha Klementa Gottwalda  (podľa ankety v ČR) likvidovali na jednom námestí v Bratislave, ba aj to, ako sa podľa potreby menili sochy na podstavcoch po celom Slovensku.

Ak by sme sa dnes spýtali ľudí na uliciach, koho pokladajú za najväčšiu osobnosť Slovenska, možno sa tam objavia aj mená: Alexander Dubček, Ján Kuciak, Andrej Kiska a možno aj Marián Kotleba.

Ak nazrieme hlbšie do histórie, koho si asi vyberú? Nemám ani tušenia. Žeby Veľkú ozdobu Uhorska, polyhistora, vlastivedného bádateľa, pedagóga a organizátora vedy Mateja Bela (1664 – 1749)? A možno Martina Hattalu (1821 – 1903) autora novej gramatiky spisovnej slovenčiny.

A ešte jedna otázka: Ktorú osobnosť by si asi vybrali Nemci v období rozkvetu fašizmu a ktorú v roku 2018?

V Českej republike si tento projekt vyskúšali v roku 2005. Vybrali Karola IV., skoro na jeho úroveň sa dostal Václav Havel (bol na 3. mieste). Dá sa dnes usúdiť, ktorý z nich sa udrží na podstavci dlhšie?

Každá osobnosť, ktorá sa zapíše do histórie, bola osobnosťou svojej doby. Nemôžeme predsa porovnávať nitrianske knieža Pribinu (okolo 825 – 861) a nitrianskeho biskupa, neskôr kardinála Jána Chryzostoma Korca (1924 – 2015). Ktorého z nich dvoch by ste si vybrali? Koho by si vybrali Nitrania?

Teším sa, že sa tam objaví aj Najväčšia Slovenka. V Českej republike sa najvyššie dostala Božena Němcová (10) Len tak pre zaujímavosť Miloš Zeman je pod poradovým číslom 100. Nájdete tam aj najväčších zloduchov. V prvej desiatke je aj jeden Slovák.: 

https://sk.wikipedia.org/wiki/Nejv%C4%9Bt%C5%A1%C3%AD_%C4%8Cech

Priala by som si, aby sa táto anketa robila raz za 10 rokov. Bude zaujímavé sledovať, ako sa bude meniť poradie vyvolených a zatratených. Aj preto som túto anketu nazvala sizyfovskou prácou, treba ju pravidelne opakovať a aj tak sa nedopracujeme k serióznemu výsledku.

 

1. november 2018

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.