Vyhľadávanie

Vyženieme z úradu prezidenta Andreja Kisku?

19.06.2018 09:52

(15. júna 2018)

Správa prezidenta o stave republiky to asi nebola. Bola to správa o vraždách vo Veľkej Mači. Ani to nie je presné. Bola to správa o práci polície a ďalších spríbuznených inštitúcii. Najpresnejšie asi bude: Správa prezidenta o stave Andreja Kisku.

Pán prezident si myslí, že:

„Trpkou pravdou je, že by som mohol skopírovať celé state z minulých správ o stave republiky a prečítať ich znova.“ Možno práve preto začal od udalosti, s ktorou si akosi nevie poradiť, nevie sa s ňou vyrovnať, zožiera ho zvnútra, neustále o nej premýšľa, núti všetkých okolo seba, aby pracovali rýchlo, akoby osud Slovenska, osud mocných a pána Kisku závisel len od práce polície.

Ďalšia oblasť, ktorá mu leží na srdci je poľnohospodárska pôda.

„Na Slovensku je priveľa ľudí, ktorí sa ani po 30 rokoch od zmeny režimu nedostali k vlastným pozemkom. Pritom riešenia existujú a manažéri pozemkového fondu majú priestor, aby ľuďom pri vysporiadavaní pôdy pomohli.“ Povedal pán prezident Kiska.

Tiež skonštatoval, že „vidiek nie je ani atraktívnym, ani perspektívnym miestom na život.“ A prečo sa mnohí mešťania sťahujú na vidiek, kupujú si tam domy a pozemky? Žijú svoj mestský život na vidieku a oživujú ho svojím pohľadom na svet. Možno sa vidiek bude uberať týmto smerom.

Vo svojej správe sa okrajovo dotkol aj ostatných oblastí, ale v nich ma ničím nezaujal. Suché konštatovania, dookola opakované slová – skopírované celé state z minulých správ o stave republiky, ktoré nebolo treba čítať znova.

A na záver ešte dve myšlienky zo správy prezidenta Slovenskej republiky:

„Porazili sme mečiarizmus, ktorý nás odklonil z cesty na západ do Európskej únie. Vlani sme vyhnali fašistov z banskobystrickej župy. Niekedy to trvá, ale Slovensko a jeho občania majú dar, ktorý je výsadou demokracie — vôľu i schopnosť napraviť omyly minulosti.“

A druhá myšlienka pána prezidenta Kisku:

„Neochota postihnúť mocných, roky potvrdzované pocity krivdy a nespravodlivosti vysvetľujú hnev, ktorý mnohí cítia.“

Pán prezident Kiska, aj vy patríte medzi mocných tohto štátu.

Napísala som o tom, čo vo mne zanechalo vystúpenia prezidenta Andreja Kisku v Národnej rade SR o stave republiky, ktoré sa uskutočnilo 13. júna 2018. Slová, ktoré som citovala, ma zaujali a dokreslili mozaiku, ktorú si vytváram o našom štvrtom prezidentovi. Dá sa povedať, že žijeme obdobie kiskizmu?

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.