Vznik ČSR oslávme slovenskými utopencami a českým pivom
21.05.2018 06:44(28. október 2016)
Parlament nechce štátny sviatok, tak to oslávme v súkromí s priateľmi. Pri českom pive a utopencoch si zaspomínajme na staré časy. Rakúsko – Uhorsko sa rozpadlo (1867 – 1918). Vznikla Prvá Československá republika (28. október 1918). Neobávajte sa, nepôjdem do histórie a nebudem tu rozoberať dôvody prečo sme tam, kde sme. To prenechám na vás.
Aby sa vám príjemnejšie debatovalo navrhujem, aby ste si pripravili delikatesu, s ktorou sa v ČR stretnete na každom kroku. Aspoň tak to bolo za čias socializmu, odvtedy som v Českej republike nebola. Verím, že ich nevymenili za chobotnice a iné potvory z mora, ktoré na vás zírajú z päťlitrového skla na pulte v českom hostinci, aby boli svetoví. Kto vie, ako by dary mora chutili naložené v octe.
Na prípravu chutných utopencov vám ponúkam svoju receptúru. Je to veľmi jednoduchý recept, na ktorý potrebujete:
- Spišské párky alebo špekáčiky
- Cibuľa
- Celé čierne korenie
- Ocot a voda v pomere 1:1
V jeden deň si všetko navrstvíte do skla. Množstvo závisí od vás.
Ak si na nich chcete pochutnať už o hodinku, párky alebo špekáčiky si pokrájajte na menšie kúsky.
- Zalejte nálevom. Zatvorte viečkom.
- Dajte do chladničky.
- Už za niekoľko hodín je z toho pochúťka.
- V chladničke vydržia utopenci aj niekoľko dní, samozrejme, ak im odoláte.
Tí náročnejší si k základným surovinám môžu pridať:
- Čili papričky alebo feferónku – čerstvú, zavarenú alebo vysušenú
- Celé nové korenie
- Bobkový list
- Strúčik cesnaku
Nezabudnite na čerstvý slovenský chlieb alebo pečivo a české pivo. Zapíjajte to pivom, vtedy chutia najlepšie!
———
Späť