Vyhľadávanie

Vznik ČSR oslávme slovenskými utopencami a českým pivom

21.05.2018 06:44

(28. október 2016)

   Parlament nechce štátny sviatok, tak to oslávme v súkromí s priateľmi. Pri českom pive a utopencoch si zaspomínajme na staré časy. Rakúsko – Uhorsko sa rozpadlo (1867 – 1918). Vznikla Prvá Československá republika (28. október 1918). Neobávajte sa, nepôjdem do histórie a nebudem tu rozoberať dôvody prečo sme tam, kde sme. To prenechám na vás.

   Aby sa vám príjemnejšie debatovalo navrhujem, aby ste si pripravili delikatesu, s ktorou sa v ČR stretnete na každom kroku. Aspoň tak to bolo za čias socializmu, odvtedy som v Českej republike nebola. Verím, že ich nevymenili za chobotnice a iné potvory z mora, ktoré na vás zírajú  z päťlitrového skla na pulte v českom hostinci, aby boli svetoví. Kto vie, ako by dary mora chutili naložené v octe.

Na prípravu chutných utopencov vám ponúkam svoju receptúru. Je to veľmi jednoduchý recept, na ktorý potrebujete:

  • Spišské párky alebo špekáčiky
  • Cibuľa
  • Celé čierne korenie
  • Ocot a voda v pomere 1:1

V jeden deň si všetko navrstvíte do skla. Množstvo závisí od vás.

Ak si na nich chcete pochutnať už o hodinku, párky alebo špekáčiky si pokrájajte na menšie kúsky.

  • Zalejte nálevom. Zatvorte viečkom.
  • Dajte do chladničky.
  • Už za niekoľko hodín je z toho pochúťka.
  • V chladničke vydržia utopenci aj niekoľko dní, samozrejme, ak im odoláte.

Tí náročnejší si k základným surovinám môžu pridať:

  • Čili papričky alebo feferónku – čerstvú, zavarenú alebo vysušenú
  • Celé nové korenie
  • Bobkový list
  • Strúčik cesnaku

Nezabudnite na čerstvý slovenský chlieb alebo pečivo a české pivo. Zapíjajte to pivom, vtedy chutia najlepšie!

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.