Vyhľadávanie

Ako jednoducho zavárať 1.

10.07.2017 17:55

AKO JEDNODUCHO ZAVÁRAŤ OVOCIE

Moje zaváranie je skutočne veľmi jednoduché. Dôležité je, aby sklá na zaváranie a viečka boli čisté, ovocie zdravé a dobre umyté.

 

  • Akékoľvek ovocie vložíme do skla na zaváranie.
  • Pridáme kryštálový cukor. Jednu kopcovitú kávovú lyžičku na 1 dcl skla. Ak má sklo na zaváranie 2 dcl – 2 lyžičky cukru, ak má sklo 6 dcl – 6 lyžičiek cukru, ...
  • Zalejeme studenou vodou.
  • Sklo s ovocím uzavrieme viečkom.
  • Sterilizujeme.
  • Zvyčajne sterilizujem v nerezovom hrnci s hrubším dnom.
  • Do hrnca vložím zaváracie sklá a nalejem vodu. Do vody pridám aj trochu octu, aby sa na sklách nič neusadilo a zostali čisté. Voda by mala siahať do dvoch tretín skiel s ovocím.
  • Vo chvíli, keď začne voda vrieť, dávam pozor, kým sa viečka nevydujú, povarím ešte minútku a možno dve. Dá sa to skontrolovať aj tak, že jedno sklo vydvihnem z hrnca, aby som dovidela na jeho dno. Ak je ovocie asi 2-3 cm nad dnom skla, môžem vypnúť sporák.
  • Kompóty nechám, nech vychladnú v hrnci, v ktorom som ich zavárala.
  • Nech vás neprekvapí, že sa všetok cukor nerozpustí a ostane usadený na dne. Keď kompót vychladne, občas ho premiešajte, obráťte hore dnom.

 

Ak vám zostane ovocie a nestihnete ho zjesť, zavarte ho. Aj keď to bude len do jedného skla. Pridáte cukor, zalejete studenou vodou, uzavriete viečkom  a sterilizujete. Ani neviete ako, a vaša špajza sa zaplní.

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.