ZEMIAKOVÉ LOKŠE
11.05.2019 10:46Zemiakové lokše, podľa nášho rodinného receptu. Možno ich urobiť aj zo zemiakov, ktoré sa zostali z obeda. A bude z nich chutná večera.
Suroviny:
- 500 g zemiakov
- 100 g polohrubej múky
- 1 kávová lyžička soli
Postup prípravy:
- Zemiaky uvaríme v šupke
- Nastrúhame ich na jemnom strúhadle
- Pridáme múku podľa potreby a urobíme cesto
- Z cesta urobíme valec, ktorý pokrájame na menšie kúsky
- Z každého kúska vyvaľkáme kruh (veľkosť plytkého taniera a hrúbka asi 2 -3 mm)
- Opečieme ho z oboch strán na rozohriatej suchej panvici
- Upečené lokše natrieme z oboch strán rozpusteným maslom
Poznámka:
- Lokše sú chutné aj studené.
- Zo studenej lokše sa dá urobiť sladká lahôdka. Natriete ju maslom, jemne posypete kryštálovým cukrom a stočíte do tvaru trubičky
- Moja babka to niekedy zjednodušila a do zemiakov nepridala múku. Na panvicu bez masti urobila lokšu len zo zemiakov, ktoré zostali z obeda a opiekla ju z oboch strán. Vrch natrela maslom, ktoré sa postupne rozpustilo a bola z toho ďalšia lahôdka. Taká lokša sa nedá odložiť na druhý deň a treba ju zjesť hneď po upečení.
———
Späť