Vyhľadávanie

ZEMIAKOVÉ LOKŠE

11.05.2019 10:46

Zemiakové lokše, podľa nášho rodinného receptu. Možno ich urobiť aj zo zemiakov, ktoré sa zostali z obeda. A bude z nich chutná večera.

 

Suroviny:

  • 500 g zemiakov
  • 100 g polohrubej múky
  • 1 kávová lyžička soli

 

Postup prípravy:

  • Zemiaky uvaríme v šupke
  • Nastrúhame ich na jemnom strúhadle
  • Pridáme múku podľa potreby a urobíme cesto
  • Z cesta urobíme valec, ktorý pokrájame na menšie kúsky
  • Z každého kúska vyvaľkáme kruh (veľkosť plytkého taniera a hrúbka asi 2 -3 mm)
  • Opečieme ho z oboch strán na rozohriatej suchej panvici
  • Upečené lokše natrieme z oboch strán rozpusteným maslom

 

Poznámka:

  • Lokše sú chutné aj studené.
  • Zo studenej lokše sa dá urobiť sladká lahôdka. Natriete ju maslom, jemne posypete kryštálovým cukrom a stočíte do tvaru trubičky
  • Moja babka to niekedy zjednodušila a do zemiakov nepridala múku. Na panvicu bez masti urobila lokšu len zo zemiakov, ktoré zostali z obeda a opiekla ju z oboch strán. Vrch natrela maslom, ktoré sa postupne rozpustilo a bola z toho ďalšia lahôdka. Taká lokša sa nedá odložiť na druhý deň a treba ju zjesť hneď po upečení.

 

Späť

© 2016 Všetky práva vyhradené.